Crowdfunding

Opdracht voor vandaag: nagaan wat crowdfunding is, en of het werkt. Ik las er iets over in Trouw van 2 maart 2011. Het idee ontstond al voor de dreigende subsiediestops in de kunstwereld. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst  heeft een website gelanceerd, www.voordekunst.nl, waarop kunstenaars door middel van een filmpje een concreet kunstpoject presenteren en particulieren vragen het te financieren. Het voordeel van het zelf op zoek gaan naar de benodigde middelen is voor de kunstenaar dat hij/zij ook meteen contact legt met mogelijk publiek.

Een aantal projecten is al verwezenlijkt. Duidelijk is geworden dat ook wildvreemden projecten willen steunen die ze sympathiek vinden, terwijl ze daar niets voor terug krijgen. Ja, ze worden op de hoogte gehouden, en hun naam wordt vermeld. Het idee te hebben dat je onderdeel uitmaakt van iets dat er zonder jou bijdrage niet geweest was, trekt mensen over de streep.

In Nederland is het nog niet gebruikelijk om kunst als ‘goed doel’te zien. In Amerika leveren particulieren en bedrijven op grote schaal bijdragen aan de kunstprojecten.

Het idee lijkt op www.tenpages.com. Auteurs kunnen tien pagina’s van hun manuscript op de site plaatsen, en bezoekers kunnen aandelen kopen. Ze hoeven pas te betalen als het boek daadwerkelijk wordt uitgegeven. Dat werkt.

Kunstenaar JSG Boggs heeft een bijzondere verbinding gelegd tussen kunst en geld. Hij tekent bankbiljetten minutieus na, en betaalt daar zijn aankopen mee. Hij heeft er vliegtickets en hotelovernachtingen; kunstwerken en een Harley Davidson mee gekocht!

Zoek de verschillen! Die zijn er vele. Zo staat op het linker biljet rechtsonder de handtekening van Boggs, en in plaats van Washington WHATUSEE.

Bij het zoeken van een geschikte afbeelding om hier te laten zien, kwam ik veel kunstzinnige en humoristische variaties op het dollarbiljet tegen. Blijkbaar een interessant grensgebied, met kunst aan de ene kant, en geld aan de andere kant.

Volgende opdracht: nagaan wat een goede manier is om op internet creatieve producten te verkopen.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .