John Freyer

De opdracht voor vandaag was om iets te vertellen over het werk van John Freyer. In 2000 bood hij al zijn bezit op internet te koop aan: All My Life for Sale . In mijn boek-van-de-maand Imaginaire economie van Olav Velthuis wordt beschreven wat dat project teweeg bracht.

John Freyer zette alles wat hij had (op wat kleren na) op de site van het Amerikaanse internetveilinghuis eBay. Iedereen kon een bod uitbrengen op – bijvoorbeeld – een exemplaar van zijn verzameling National Geographic – tijdschriften. Maar al gauw werd bekend dat het om spullen van een kunstenaar ging, collector’s items dus, en werden er bedragen geboden die de marktwaarde verre te boven gingen. Interessant. Het project roept de vraag op wie John Freyer is. Iemand met die en die spullen. Maar wie is hij dan nog als alles verkocht is? John Freyer is na de verkoop zijn spullen nagereisd, die over de hle wereld bij particulieren en in musea terecht gekomen waren. Daar schreef hij een boek over. Hij werd beroemd.  

In het boek-van-de-maand wordt gesteld dat kunst en economie altijd raakvlakken hebben gehad. In de Italiaanse Renaissance bijvoorbeeld werden schilders betaald voor het gebruikte pigment. Lapis lazuli, hemelsblauw, was het duurst. Maria, de moeder van Jezus, kreeg vrijwel altijd een gewaad in die kleur. Zij werd immers vaak afgebeeld, en op groot formaat! In onze tijd is het onderscheid tussen hoge (waarbij het niet om geld mag gaan) en lage kunst (waaraan verdiend mag worden) vrijwel verdwenen, en is de kunstwereld niet meer een wereld apart. Daarom is het nu helemaal druk aan de grens tussen kunst en economie.

Ik heb iets gemaakt waarbij ik dat grensvlak in gedachten had. Een foto van de stad New York, waar veel geld verdiend wordt, doorvlochten met stroken van een foto van narcissen. Lente in New York…

De volgende opdracht heeft ook met geld te maken. Ik ga uitzoeken wat crowdfunding , en of het werkt.

De nieuwe weekopdracht is in stijl: bied dingen die je zelf gemaakt heb te koop aan, en doe verslag van je bevindingen.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

Een reactie op John Freyer

  1. Pingback: Euroshopper | Katrien Ruitenburg

Reacties zijn gesloten.