Vakantie en plannen

In mijn dagboek schreef ik ruim 28 jaar geleden iets opmerkelijks over plannen.

Ik voel me constant onder druk, en ik doe ook dingen die ik graag doe als plicht, en dat komt door mijn bewustwording de laatste jaren van dingen als:
– als je geen doel stelt, zul je niets bereiken;
– als je geen plan maakt, verbeuzel je tijd;
– als je talenten hebt, moet je die gebruiken.
Gewoon bezig zijn en ontspannen genieten schijn ik afgeleerd te hebben.

Treurig, toch?
Nu ben ik aan het afleren wat ik mezelf toen ik 26 jaar oud was eigen gemaakt heb. Gisteren vroeg ik in mijn dagboek af: Waarom is het nodig om altijd efficiënt te werken? Van wie moet dat?

De vakantie biedt me gelegenheid hiermee te oefenen. Ik moet er altijd even inkomen ;-). Er is meer gelegenheid om te mijmeren, en dat betekent dat er ook ruimte is voor wat door drukte op de achtergrond blijft. Het niet weten komt naar voren. Wie ben ik en wie wil ik zijn? Als mijn agenda niet bepaalt wat er gedaan moet worden, zoals in werkweken een groot deel van de tijd het geval is, wat ga ik dan doen?

Als ik veel tijd heb, kan er veel. Voor ik het weet heb ik een lange lijst ideeën. Alles wat ik tegenkom, lijkt belangwekkend. Een excursie, een festival, een bezoek aan een familielid op leeftijd : dit is bij uitstek de tijd om daar tijd voor te hebben. En voor je het weet…

In de vakantie kan ik mezelf op verschillende manier mijn vrijheid benemen. Ik heb veel tijd, ik kan veel doen, ik moet veel doen, ik doe veel, ik heb het druk, en weg is de rust. Of: ik heb veel tijd, ik mag overal veel tijd voor nemen, ik doe alles heel langzaam, ik kom niet toe aan meer dan de zaken die iedere dag terugkomen, en ik word onrustig omdat ik meer zou willen doen.

Er doorheen is de enige manier. Leren leven vanuit rust, terwijl ik alle verstoringen (waar ik zelf voor zorg) verdraag.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.