‘Lampje’ van Annet Schaap

Een fijn boek: Lampje van Annet Schaap. Annet Schaap heeft veel illustratiewerk gedaan, en dit dikke boek is haar schrijfdebuut.  En schrijven kan ze. Ze beschrijft Lampje in contact met een woordenvloed zo: Lampje probeert in het gesprek te springen als in een draaiend springtouw. Meesterlijk!
De tekeningen heeft ze ook zelf gemaakt. Het verhaal deed me denken aan De kleine kapitein van Paul Biegel, en de illustraties aan het werk van Tonke Dragt. Het boek gaat over de stoere dochter van een vuurtorenwachter die het aansteken van het licht aan zijn dochter overlaat, overmand als hij is door verdriet om het overlijden van zijn vrouw. Drank, schaamte en gewelddadigheid vormen een pijnlijke kluwen. Na een zware storm waarin iets helemaal mis gaat, wordt Lampje weggehaald. 

 

 

 

 

Ze moet werken in een groot huis waar een monster woont. Lampje is bang is en dapper tegelijk. En zo ontdekt ze dat het monster heel anders is dan iedereen denkt – eigenlijk helemaal geen monster. Er ontspint zich een verhaal dat te mooi is om na te vertellen. Het gaat over gewoon maar beginnen, ook als je geen idee hebt of je kans van slagen hebt. Over diep adem halen en de sprong wagen. En verrast worden.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.