Beginnen

Afbeeldingsresultaat voor vroege wintermorgen

(https://yoo.rs/m.abels1974/photo/vroege-wintermorgen-in-de-appelboomgaard-1490255453.html)

In het nieuwe jaar wil ik iedere maand een thema aan de orde stellen. Het thema voor januari, die prille, ongerepte morgen van het jaar, is ‘beginnen’. Ik maak gebruik van wat ik aantref in dagboeken van mezelf, en ik leg verbindingen met een boek, een film, een kunstwerk.

Ik heb in mijn dagboek van dertig jaar geleden zitten lezen. Ik dacht toen dat het mogelijk moest zijn om alles wat ik bedacht binnen een maand uit te voeren. Op het moment dat ik dat opschreef kon dat door – tijdelijke 🙂 – omstandigheden niet, maar ooit zou dat toch moeten kunnen. Ik weet nu wel beter. Dat het leven ook in de toekomst goed gevuld zal zijn, is van te voren moeilijk voor te stellen, maar de praktijk wijst het telkens weer uit.

De remedie tegen ellenlange lijsten (in je hoofd of ergens genoteerd) is tweeledig: minder willen en meer doen. Met minder willen pak je het probleem bij de bron aan. Ik vind het lastig, maar ik oefen me erin. Ik hoef niet alle plaatsen te bezoeken waar iemand anders enthousiast over is. En dat geldt ook voor kleine dingen als het uitproberen van recepten en voor grote als het smeden van banden met iemand die je sympathiek vindt.

En dan meer doen. Meer doen is vooral een kwestie van gewoon beginnen. Als iets echt belangrijk is, zet dan meteen de eerste stap, al is die bijna onzichtbaar klein. Als je niet begint, kom je zeker niet waar je wezen wilt!

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.