Meer tijd hebben

Van Wil Derkse (auteur van Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven) heb ik het belang van op tijd beginnen en op tijd ophouden geleerd. Zoals men in het klooster leeft met de getijden, en bidden, werken en slapen zich in een eeuwenoud evenwicht afwisselen, zo kun je ook buiten het klooster, in de maalstroom van het moderne leven een ritme scheppen, waarbij bezigheden en ontspanning hun plaats en tijd hebben.
Van wezenlijk belang is om tijd toe te wijzen aan de verschillende onderdelen van je dagprogramma, en je daar ook aan te houden. Niet gauw iets afmaken als de tijd voor een bepaald onderdeel voorbij is. Dan komt namelijk het volgende in het gedrang.
Natuurlijk zijn er onverwachte verstoringen, en natuurlijk blijk je wel eens verkeerd gekozen te hebben toen je je dag indeelde, maar feit blijft dat op tijd beginnen en ophouden je redt van haast en uitstel.
7845305-jonge-man-roeien-een-boot-op-de-rivier
Daarop voortbordurend kwam ik op de gedachte dat je tijdbeleving verandert als je steeds de tijd, voor iets bestemd, volmaakt. Je geeft niet toe aan verveling of afkeer, je zoekt geen afleiding , je zet jezelf niet op een zijspoor. Je blijft ‘eraan zitten’ tot een taak afgerond is, of tot het tijd is voor de volgende – of voor ontspanning. Dat verandert de tijd van een woeste maalstroom in een rustige rivier waarop je zelf je richting kiest. Dan hoef je niet meer achter de feiten aan te rennen, maar is wandeltempo snel genoeg.

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik ben een blog begonnen om mijn creativiteit te verkennen.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meer tijd hebben

  1. Pingback: Keri Smith: How to Be an Explorer of the World | Katrien Ruitenburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s