Meer tijd hebben

Van Wil Derkse (auteur van Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven) heb ik het belang van op tijd beginnen en op tijd ophouden geleerd. Zoals men in het klooster leeft met de getijden, en bidden, werken en slapen zich in een eeuwenoud evenwicht afwisselen, zo kun je ook buiten het klooster, in de maalstroom van het moderne leven een ritme scheppen, waarbij bezigheden en ontspanning hun plaats en tijd hebben.
Van wezenlijk belang is om tijd toe te wijzen aan de verschillende onderdelen van je dagprogramma, en je daar ook aan te houden. Niet gauw iets afmaken als de tijd voor een bepaald onderdeel voorbij is. Dan komt namelijk het volgende in het gedrang.
Natuurlijk zijn er onverwachte verstoringen, en natuurlijk blijk je wel eens verkeerd gekozen te hebben toen je je dag indeelde, maar feit blijft dat op tijd beginnen en ophouden je redt van haast en uitstel.
7845305-jonge-man-roeien-een-boot-op-de-rivier
Daarop voortbordurend kwam ik op de gedachte dat je tijdbeleving verandert als je steeds de tijd, voor iets bestemd, volmaakt. Je geeft niet toe aan verveling of afkeer, je zoekt geen afleiding , je zet jezelf niet op een zijspoor. Je blijft ‘eraan zitten’ tot een taak afgerond is, of tot het tijd is voor de volgende – of voor ontspanning. Dat verandert de tijd van een woeste maalstroom in een rustige rivier waarop je zelf je richting kiest. Dan hoef je niet meer achter de feiten aan te rennen, maar is wandeltempo snel genoeg.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meer tijd hebben

  1. Pingback: Keri Smith: How to Be an Explorer of the World | Katrien Ruitenburg

Reacties zijn gesloten.