Monument voor Edith Stein

In het boek God en kunst kwam ik een boeiend stuk tegen over het monument dat Bert Gerresheim  in 1998 gemaakt heeft ter nagedachtenis van Edith Stein, de Joodse non die slachtoffer werd van de Holocaust. Bert Gerresheim (in 1935 geboren in Düsseldorf) wordt een magisch-realistische kunstenaar genoemd. Hij heeft drie vrouwen weergegeven, die ieder een fase uit het leven van Edith Stein verbeelden.
Rechts (zie ook detail) een jonge Joodse vrouw die diep nadenkt. Links van haar (in het midden) een fiere vrouw met boeken. Het hoofd lijkt uit twee gedeelten te bestaan, en daarmee geeft de kunstenaar de tweespalt in de persoonlijkheid van Edith Stein weer (theologe en filosofe). De gestalte links is een non in habijt, die een kruisbeeld draagt. Haar blik is gericht op de voetsporen voor haar, die ze drukken wil.
Het monument is rijk aan betekenisvolle details, die samen recht lijken te doen aan de bijzondere persoon die Edith Stein was.
De kunstenaar laat een verschuiving zien: van lijden en dood, naar de belofte van opstaan en verrijzenis. Hij gaat de gebrokenheid van het bestaan en de verschrikkingen waartoe de mens in staat is, niet uit de weg, maar hij brengt de verbinding tot stand tussen het lijden van velen en het lijden an de Ene: het lijden van Chirstus aan het kruis dat hoop geeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende opdracht: iets zeggen over het bijzondere project van Marc Mulders.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .