dr J. Ridderbos

Opdracht was iets weergeven van het gesprek met dr J. Ridderbos (artikel in het Reformatorisch Dagblad  van 31 maart 2011). Een theoloog over kunst. Zijn moeder liet hem in Amsterdamse musea kennis maken met moderne en klassieke kunst. Ingewijd zijn is volgens Ridderbos een voorwaarde om kunst te kunnen waarderen.
Hij heeft, ook als predikant, het idee dat muziek en beeldende kunst soms de Bijbelse boodschap beter overbrengen dan een preek. Samen met gemeenteleden gaat hij geregeld op pad op zoek naar kunst om in de kerk ten toon te stellen. Hij raakt geboeid door het werk van edelsmid Ab Wouters (1918 – 1990) die grote metalen reliëfs maakt. Voor deze christenkunstenaar heeft de erkenning vanuit de kerk, aan het eind van zijn leven, veel betekend.

 

 

 

 

 

Ontroerend vond dr Ridderbos het als de boeren uit zijn gemeente met een kunstenaar in gesprek gingen, en er waardering was voor het vakmanschap van de kunstenaar.

Dr Ridderbos heeft een zwak voor het schilderij ‘Magdalena’ van Giovanni Dalessi. Jezus als tuinman, met een snoeischaar. De doornen omkransen niet alleen zíjn hoofd.

Volgende opdracht: iets opschrijven naar aanleiding van opmerkingen van Julia Cameron in The Artist’s Way  over God dienen.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .