Atelier Christoffel Bisschop

In een vorige blogaflevering heb ik verteld over de tentoonstelling ‘Mythen van het atelier’. De volgende informatie over het atelier van Christoffel Bisschop is afkomstig van de site van het Fries Museum.

Negentig jaar lang zat het vast in het Eysingahuis en nu is een deel van het atelier van Christoffel Bisschop ontmanteld. Het Teylers Museum in Haarlem wilde dit atelier graag exposeren in de tentoonstelling ‘Mythen van het atelier’. Deze tentoonstelling die het Teyler samen met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en Museum Het Valkhof in Nijmegen organiseert vertelt het verhaal van de negentiende-eeuwse atelierpraktijken.

Uit onderzoek van het RKD blijkt dat het atelier van Bisschop het enige in Nederland compleet bewaarde schildersatelier is. De deur met kozijn, de wandtapijten, het portret van de moeder van de schilder, het spinnenwiel, de schommelwieg, het heiligenbeeld, kortom alles wat op de foto uit 1903 door fotograaf Sigmund Löw in het atelier van Bisschop op de gevoelige plaat was vastgelegd, ging mee.

 

 

 

 

Het schilderij ‘Schilderjongen uit Hindelopen’ van Christoffel Bisschop is ook op de afbeelding van het atelier te zien. De (prachtige!) foto waarheen in de tekst hierboven verwezen wordt, kan ik hier niet weergeven. Wie hem wil zien: neem een kijkje op de eerder vermelde site van het Fries Museum.

Volgende opdracht: de foto laten zien die ik met een knipsel beplakt heb.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

2 reacties op Atelier Christoffel Bisschop

  1. John Barker Wittey zegt:

    Is this the place my forefathers left 1700 years ago?

Reacties zijn gesloten.