Wat is toegepaste kunst?

Opdracht was om een omschrijving te geven van het begrip toegepaste kunst. Met hulp van wat ik gelezen heb, kom ik hierop uit.
Toegepaste kunst is het mooi vormgeven van gebruiksvoorwerpen. Het Nederlands kent ook het woord kunstnijverheid voor deze verbinding van ambacht en kunst. Boeiend is dat daar in de Europese geschiedenis lang geen onderscheid tussen gemaakt werd. Het Latijnse woord ars betekende gewoon ‘vaardigheid’.

Het lijkt me dat het onmogelijk is om beide begrippen (‘kunst’ en ‘toegepaste kunst’) strikt te scheiden. Want zelfs toen de status van kunstenaars anders werd dan die van ambachtslieden (in de Rennaissance), waren veel kunstenaars ook ambachtelijk bezig. Als interieurschilder bijvoorbeeld, of als edelsmid.

En van een kunstwerk is het ook niet altijd duidelijk of het om autonome of toegepaste kunst gaat. Rembrandt maakte een doek voor het Amsterdamse Stadhuis. Het werd na een jaar verwijderd, en vervolgde ‘los’ (en een stuk kleiner – om het te kunnen verkopen, sneed de schilder meters van het doek af…) zijn weg door de kunstgeschiedenis. Het gaat om ‘De samenzwering van Claudius Civilis’ uit 1661.

Bij toegepaste kunst kun je denken aan (binnenhuis-)architectuur, mode, industrieel en grafisch ontwerpen, fotografie, edelsmeedkunst.

Tot slot een aansprekende zin uit Inspiratie en creativiteit van Dory Kanter (liep ik vorige maand toevallig tegenaan in de bibliotheek…):
Laat de kunst geleidelijk je leven binnensijpelen, terwijl je aan een stuwmeer van artistiek zelfvertrouwen werkt. (bladzijde 12)

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wat is toegepaste kunst?

  1. Sterre Ruitenburg zegt:

    Wat interessant dat er in de Europese geschiedenis lang geen onderscheid werd gemaakt tussen ambacht en kunst! Betekent dat misschien dat vroeger elke ambachtsman een kunstenaar was en dat wij nu kunstvoorwerpen gebruiken om zo het tekort aan vakmanschap op te heffen?

    Ik denk ook dat het onmogelijk is om de begrippen kunst en toegepaste kunst te scheiden. Uit de geschiedenis van het kunstwerk ‘De samenzwering van Claudius Civilis’ blijkt immers dat het één kan overgaan in het ander!

    Liefs van Sterre

Reacties zijn gesloten.