Andy Goldsworthy

Opdracht: iets vertellen over Andy Goldsworthy. Deze Land Art– kunstenaar, zo las ik op Wikipedia,  groeide op aan de groene zijde van Leeds, West Yorkshire. Vanaf zijn dertiende jaar werkte hij als hulp op boerderijen. Hij hield van het boerenwerk met zijn vaste taken op vaste tijden, het routineuze karakter, hetgeen hij vergeleek met het werken aan een beeldhouwwerk: “Veel werk lijkt op het handmatig rooien van aardappels; je moet het ritme ervan te pakken krijgen.”

Hij studeerde van 1974 tot 1975 aan het Bradford College of Art en van 1975 tot 1978 aan de Preston Polytechnic in Preston, Lancashire. waar hij ook zijn Bachelor of Arts haalde.

Na zijn studietijd woonde Goldsworthy in Yorkshire, Lancashire en Cumbria. In 1985 verhuisde hij naar Langholm Schotland en een jaar later naar het iets noordelijker gelegen Penpont. Er wordt wel gezegd dat zijn langzame trek naar het noorden te wijten was aan een zoektocht naar een andere manier van leven, die zich buiten zijn controle om voltrok, maar dat de gelegenheid zich steeds voordeed en de wens in deze streken te werken ook een economische achtergrond had. Hij leeft nog steeds in Schotland en creëert plaatsgebonden sculpturen en Land Art-objecten, die in een landschappelijke omgeving zijn ingebed. Zijn kunst maakt hij met gebruikmaking van natuurlijke en ter plekke voorhanden materialen. Zowel tijdelijke als permanente sculpturen, die het karakter van hun omgeving benadrukken. (bton: Wikipedia)

Ik begrijp dat hij gebruik maakt van het materiaal dat ter plaatse aanwezig is. Dat zijn werk tijdelijk is, vindt hij juist geen bezwaar. Hij maakt een foto van zijn werk en laat het dan aan de nautuur over. De foto van het ‘sneeuwspoor’ is een voorbeeld van iets wat wel heel vergankelijk is. En prachtig.

Volgende opdracht: mijn nieuwe boek-van-de-maand presenteren.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

2 reacties op Andy Goldsworthy

  1. Pingback: Verslag | Katrien Ruitenburg

  2. Sterre Ruitenburg zegt:

    Ik vind de foto van het ‘sneeuwspoor’ heel mooi!
    Ik wist niet dat zoiets ook een vorm van Land Art is.

    Liefs van Sterre

Reacties zijn gesloten.