Kunst of echt ;-)

In een column kaart Rob Schouten (Trouw, 18 april 2011) het ‘probleem’ aan dat een kunstplant niet van echt te onderscheiden is. Hij is ondanks zijn naam geen kunst, verre van dat zelfs. Bij de wolken van Van Ruysdael of Van Goghs zonnebloemen laten we het wel uit ons hoofd om te zeggen dat ze ‘niet echt’ zijn, dat is immers juist wat ze tot iets groots maakt, maar voor de kunstplant ligt het heel anders. Het helpt ook niet om er dan maar wat onechter uit te zien, door mensenhanden gemaakt, want dan is het opeens een goedkoop, half mislukt exemplaar, te groen, te plastic.

Het blijft een boeiende kwestie. Een schilder kan in staat zijn om bijvoorbeeld glazen flessen technisch perfect weer te geven, en niet iedereen zal er kunst in zien. Anderzijds zijn er voorbeelden van stillevens met flessen die totaal niet lijken, en toch algemeen als kunst aanvaard worden.

P.S. Welke ficus is echt? 

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kunst of echt ;-)

  1. Thea Kwant zegt:

    Deze is echt heel gemakkelijk, Katrien. Als je er op gaat staan krijg je het antwoord. Maar ik had daarvoor al voor de rechtse met het dorre blaadje gekozen.
    Leuk dat je je gaat verdiepen in Hofwijck, daar hebben wij heel wat herinneringen liggen.
    Hartelijke groet,
    Thea

Reacties zijn gesloten.