De vier jaargetijden

Het boek-van-de-maand april is De vier jaargetijden in de kunst van de Nederlanden, 1500 – 1750. Opdracht voor nu is iets over het boek te zeggen. Dit heb ik bij voorbeeld gelezen.Het getal ‘vier’ is nu een vaste samenstelling met het woord ‘seizoenen’ of ‘jaargetijden’. In het oude Griekenland was het anders. Daar kenden ze de ‘Horen’, de personificaties van de drie jaargetijden Winter, Lente en Zomer. Die jaargetijden waren verbonden met de drieslag dood (winter), opstanding (lente) en bloei (zomer).

Kalenderminiaturen werden in de Middeleeuwen  geschilderd als illustratie van religieuze geschriften (door leken in gebruik) waarin de belangrijkste feesten en gedenkdagen per maand werden opgesomd, en waarin teksten uit de Bijbel en gebeden opgenomen waren.

Deze miniatuur is afkomstig uit het Da Costa getijdenboek, vervaardigd in Brugge ca 1515 door Simon Benin.

Deze afbeelding hoort bij het gedeelte over de maand april. Het gras groeit, er is buiten weer voer voor de schapen te vinden. Die worden naar buiten gelaten. Er zijn al lammetjes geboren. De koeien beginnen weer melk te geven, en van de melk wordt een gedeelte gekarnd. in de Middeleeuwen waren aan iedere maand vaste bezigheden gekoppeld, die in allerlei variaties worden weergegeven.

Volgende opdracht: laten zien hoe ik natuur en kunst heb toegevoegd aan een Haarlems stadsgezicht.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .