Kunst en landschap

Onder de naam Broos voeren Pietertje van Splunter en Zeger Reyers samen projecten uit. Eén daarvan is het drijvende kerkje bij Kamerik. Hieronder geef ik weer wat daarover op hun website staat.
broos_zeger reyers_pietertje van splunter
De naam is: Anas penelope, 2008
Opdrachtgever: Centrum Beeldende Kunst Utrecht

De plas aan het Oortjespad bij Kamerik heet De Eend. Een water waar ‘s winters in grote getale de Smient (Anas penelope), ook wel ‘fluiteend’ genoemd, neerstrijkt om te overwinteren. De Smient broedt voornamelijk in Scandinavië en overwintert in groten getale in Nederland, maar mag hier – met het oog op schadebestrijding – verjaagd of geschoten worden. De Smient heeft tijdens de trek en overwintering dus een aanzienlijke kans om neergeschoten te worden.

Naast de plas stond vroeger een schuilkerk. Deze werd gebruikt door rooms-katholieken, want na de reformatie in de 16e eeuw waren hun kerken in handen gekomen van de protestanten. In Teckop stond tot halverwege de 19e eeuw zo’n schuilkerk. Katholieken uit wijde omtrek kwamen naar deze kerk, waarvan geen afbeeldingen bewaard zijn gebleven, maar aangenomen wordt dat deze Teckopse kerk gelijkenis vertoonde met de traditionele houten architectuur van kerken gebouwd in IJsland.

De drijvende kerk op de plas De Eend roept de oude schuilkerk van Teckop in herinnering, en verwijst tegelijkertijd naar de houten Scandinavische kerken op de geboortegronden van de Smient. Het kerkje biedt een symbolische schuilplaats voor onze deels ongewenste wintergast, en biedt hen een thuiskomst.

Met dit voorbeeld heb ik voldaan aan de opdracht om iets te zeggen over kunst en landschap.
Volgende opdracht: laten zien waartoe het werk van Jan Dibbets me geinspireerd heeft.
Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .