Bijna gratis

Met trots laat ik dit boekje zien. Naar een idee van Keri Smith (http://www.kerismith.com/blog/) Ik word altijd blij van haar blog. Het voorbeeld staat ergens op de site, maar ik heb het niet terug kunnen vinden. Je neemt een vel papier, vouwt het in achten, knipt de twee middelste delen van de langste vouw open(niet zo duidelijk ben ik bang 😦  – zie foto), je maakt van één van de middelste vouwen een dal- in plaats van een bergvouw, en je kunt het geheel inklappen tot een boekje van acht pagina’s (inclusief voor- en achterkant). Geen lijm geen nietjes: klaar! Ik heb gekozen voor gebruikt papier – de achterzijde van het papier wordt toch de binnenkant. Het was een puzzel om uit te vinden hoe ik de tekst moet printen, zodat alles op de goede volgorde en niet ondersteboven in het boekje komt, maar het is gelukt. Nagenoeg gratis…

De opdracht voor nu: iets zeggen over kunst en armoede. Ik las in Trouw (3 maart 2011) over de film die de Franse kunstenaar JR maakte over zijn projecten in sloppenwijken. Titel: Women Are Heroes . Trailer van 6 minuten: http://www.cinema.nl/media/7225800/trailer-women-are-heroes-van-jr . In sloppenwijken fotografeert JR vrouwen, en hun portretten worden op bussen, muren, trappen geplakt, meters groot. Zijn werk brengt de grauwe steenwoestijn tot leven. Zijn boodschap: ook voor mensen die in diepe armoede leven, is kunst noodzakelijk.

Dit project deed me denken aan wat de Nederlanders Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn gedaan hebben in een sloppenwijk in Rio de Janeiro.  Ze leerden de bewoners hun huisjes te beschilderen in vrolijke kleuren.

Ik heb iets boeiends gelezen over geld en kunst in mijn boek-van-de-maand Imaginaire Economie van Olav Velthuis. De waarde van kunst wordt vaak bepaald door het aankoopbedrag. Mooi = kostbaar. Zoals iemands succes in het casino afhangt van geluk, zo is iemands succes als kunstenaar dat ook. En als een beroemd schilderij toch niet van Rembrandt blijkt te zijn, daalt de geldelijke waarde enorm. Is het schilderij veranderd? Helemaal niet, maar het is toch een ander schilderij. Het onderwerp van deze maand leek me niet het boeiendste, maar ik vind alles wat ik leer over geld en kunst spannend!

Volgende opdracht: de kaarten laten zien die ik bewerkt heb.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bijna gratis

  1. lheurebleue zegt:

    wat gezellig dat je op mijn blog kwam!
    en wat toevallig dat je over het maken van zo’n boekje schrijft – ik heb daar ook een bericht over in petto!

Reacties zijn gesloten.