Julia Cameron

Julia Cameron schrijft over creativiteit. Ik vind dat ze in haar boek The Artist’s Way, Vind je eigen inspiratie  aanstekelijk aanmoedigt tot het opruimen van blokkades die je creatieve vermogens in de weg staan. Ze heeft het bijvoorbeeld over schaduwkunstenaars: mensen die worden aangetrokken tot kunst en kunstenaars, maar zich tevreden stellen met een plaats in de buurt van kunst. Denk aan critici: mensen die schrijven over films of boeken, terwijl ze het liefst zelf een roman zouden schrijven of een film zouden regisseren. Als ze zichzelf ernstig zouden nemen, zouden ze zelf kunstenaar worden. Voor hen is het hard werken om de speelse creativiteit terug te vinden. Ik citeer: “Durf, niet talent, maakt de een tot kunstenaar en de ander tot schaduwkunstenaar – verborgen in de schemer, bang om naar voren te stappen en de droom tegen het licht te houden, bang dat die droom bij de geringste aanraking met het licht uit elkaar zal vallen.”

Ik die boeken recenseer en graag kunstenaars interview – ik voel me aangesproken… Maar dit jaar leer ik om naar voren te stappen, uit de schaduw, in het licht van de ‘blogosfeer’. En ik laat de letter K zien, die ik, zoals de opdracht luidde, gevuld heb met dingen die bij mij passen.

Een kruis, een duinovergang, schelpen op het strand, het woord dichten, wandelschoenen, was aan de lijn, bos, chocolade, een nostalgisch plaatje van een meisje dat een kous breit, ballonnen en letters. Daarnaast het voorbeeld: de N van Nijmegen.

Volgende opdracht: iets zeggen over de persoonlijkheid van een selfmade kunstenaar, en over de vraag wat in het land van de kunsten een natuurtalent is.

Advertenties

Over katrienruitenburg

Ik ben Katrien Ruitenburg, en ik blog over levenskunst en creativiteit.
Dit bericht werd geplaatst in blogbijdrage. Bookmark de permalink .

2 reacties op Julia Cameron

  1. Pingback: Julia Cameron over God dienen | Katrien Ruitenburg

  2. Pingback: Schaduwkunstenaars | Katrien Ruitenburg

Reacties zijn gesloten.